Elektrisch roken neemt toe

0 Flares 0 Flares ×

Uit een onderzoek van Trimbos.nl is gebleken dat de toename van elektrisch roken aanzienlijk toeneemt. In 2013 is het aantal namelijk verdrievoudigd ten opzichte van 2012. Zo is het percentage namelijk van 1% naar 3% gegaan, waarbij het dit jaar waarschijnlijk weer verder zal groeien. Het percentage gewone rokers is hierin tegen stabiel gebleven.

Het toenemende gebruik van de e-sigaret is lastig te duiden, stellen de onderzoekers. Mogelijk beschouwen rokers het gebruik van de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van een normale sigaret of gebruiken zij de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken of om te kunnen roken op plaatsen waar het roken van een gewone sigaret niet is toegestaan.

In 2013 rookte ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar. Het percentage bleef daarmee stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Wel daalde het gemiddelde aantal sigaretten per dag van 13,9 naar 13,1.

Ruim 65 procent van de rokers heeft ooit een serieuze stoppoging ondernomen. Vorig jaar probeerde 29 procent om te stoppen. Bij twee derde werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. De rest gebruikte bijvoorbeeld nicotine vervangende middelen en medicijnen.

Van de huidige rokers is acht op de tien van plan in de toekomst te stoppen. Dat is vergelijkbaar met het aantal van 2012.

Meer informatie over het onderzoek van Trimbos.nl of het rookgedrag onder Nederlands kunt in deze sheet vinden.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw: Je eigen e-sigaret samenstellen kan vanaf nu.Klik hier om samen te stellen.
+
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×