De shisha pen, heerlijk of dodelijk?

0 Flares 0 Flares ×

Een soort pen om mee te roken, voor sommige zal dit misschien raar klinken, maar onder de jeugd is deze zogenoemde shisha pen zeer populair. Echter is niet alleen de jeugd in de ban van dit product, ook volwassenen die willen stoppen met het roken van hun vertrouwde sigaret wagen zich aan deze alternatieve manier van roken. Er is nog veel onduidelijkheid over het roken van alternatieve producten zoals deze, en het is dus niet duidelijk of het werkelijk zo onschuldig is als vele denken.

Maar wat is zo’n rook pen nou precies?

Elektronische sigaret en shishapenEen shisha pen is een nep sigaret die het ‘echte’ roken na bootst. De shishapen is verkrijgbaar in allerlei verschillende smaakjes, populair zijn vooral de fruit smaken als watermeloen, appel, druif en banaan maar ook smaken als caramel, chocolade en cappuchino zijn verkrijgbaar, tot slot zijn er ook smaakjes op de markt die een sigaretten smaak nabootsen zoals een smaak die lijkt op een Marlboro, Camel of Lucky Strike sigaret. Door de batterij die in de pen zit komt er warmte vrij die de smaakhoudende vloeistof in de pen laat verdampen, deze damp inhaleer je. De rook die je inademt bij een shisha pen is dus niet te vergelijken met die van een sigaret.

Maar wat is een e-sigaret dan?

Van oorsprong is een shishapen bedoelt om een lekker smaakje te creëren zonder daarbij stoffen als nicotine te gebruiken. Een e-sigaret is juist een product wat bedoelt is voor verslaafde rokers van sigaretten. Een e-sigaret is dus ook een nicotine houdend product. De laatste jaren is het verschil tussen de twee kleiner geworden omdat de shishapennen tegenwoordig ook met nicotine verkrijgbaar zijn.

Maar is het wel echt zo onschuldig?

In 2013 kwam de shishapen negatief in het nieuws omdat bleek dat jonge kinderen het gebruikten. De vele onderzoeken die zijn gedaan naar de risico’s van een shishapen hebben allemaal een andere uitslag. De ene helft van de onderzoekers geeft aan terwijl de andere helft juist aangeeft dat de pen levensgevaarlijk is. Wel zijn de onderzoekers het eens dat voor kinderen de stap van een pen naar een echte sigaret klein is.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw: Je eigen e-sigaret samenstellen kan vanaf nu.Klik hier om samen te stellen.
+
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×